Daimler

Daimler DS420 Thomas Startin Double Deck Hearse
Klik op de foto voor fotoalbum

Geschiedenis

Deze bijzondere rouwauto heeft jaren dienst gedaan in Engeland en is in 2010 naar Nederland gebracht om ingezet te worden. Ondanks het bouwjaar 1991 doet deze auto heel klassiek aan. Dit type, de DS420 is geproduceerd door Daimler dat onder Jaguar viel. De DS420 werd geleverd als limousine waarbij plaats was voor 4 tot 6 personen. In 1968 werd de DS420 geïntroduceerd en was eigenlijk een auto alleen voor de “upper class” zoals het Britse Koningshuis, de adel en andere hoogwaardigheidsbekleders. De Queen Mum en Prinses Diana zijn uitgeleiden gedaan in dit type rouwauto. Rond 1968 zijn carrosseriebouwers zoals Thomas Startin en anderen de DS420 gaan aanpassen om dienst te doen als rouwauto, de Daimler had de behoorlijke afmetingen en een sterkte 6 cilinder motor waarbij de carrosseriebouwer vanaf fabriek alleen de voorzijde, het chauffeursgedeelte en het onderstel kocht en de gehele opbouw zelf fabriceerde. De toevoeging Hearse is Engels voor rouwauto.

Aanvankelijk was ze zwart maar tijdens de restauratie die tussen 2010 en 2012 plaatsvond werd gekozen voor de combinatie van zilver met zwart. De motor behoefde naast de gebruikelijke oliën en pakkingen geen verder onderhoud, ze had slechts 78.000 miles “gelopen”. Deze rouwauto heeft als bijzonderheid dat er plek is voor 4 personen en daarnaast 2 kisten kan herbergen, één kist op het deck, zichtbaar en één kist onder het deck, onzichtbaar dus. Hierdoor konden 4 dragers mee rijden naar de begraafplaats en hoefden niet apart te reizen zodoende waren zij immer op tijd. Na de begrafenis kon de rouwauto “en route” nog even langs het mortuarium van het ziekenhuis om een overledene op te halen waarvoor de tweede kist onder het deck voor bedoeld was. Dit maakt de auto heel efficiënt, wat ook wel mocht gezien het ongunstige verbruik van de auto, gemiddeld 1 op 5.


Inzet

De auto wordt heden ten dage gebruikt als rouwauto, overbrengauto van bijvoorbeeld ziekenhuis naar het rouwcentrum en als bloemenauto. Met name de imposante raampartijen maken de auto heel geschikt om de bloemstukken mooi in neer te leggen of wellicht nog mooier; de bloemstukken op de auto, de auto heeft daarvoor aparte uitklapbare treden om het dak beter te bereiken. Het komt ook voor dat de nabestaanden mee willen rijden in de rouwauto en hiervoor is plek voor drie personen, waarbij er twee naast de kist zitten en één voorin, naast de chauffeur. De auto rijdt in geheel Nederland en heeft ook dienst gedaan als “publiekstrekker” bij open dagen van een uitvaartcentrum en op oldtimerfestivals. Kortom “the last mile in style”!


Gegevens Daimler DS420 Thomas Startin Double Deck Hearse

BouwjaarTransmissieL x B x H
19913-traps automaat575 x 197 x 200 cm.
MotorAandrijvingGewicht
Vloeistofgekoelde zescilinder-in-lijn, twee bovenliggende nokkenassen, 12 kleppen geleverd door Jaguar.AchterwielenMet volle tanks circa 2600 kg.
CilinderinhoudWielophanging voor Banden
4235 cm³Dubbele draagarmen, schroefveren, stabilisator205/70 HR15 (ballonbanden)
Boring x slagWielophanging achterTopsnelheid
92,07 x 106 mmEnkele draagarmen, dubbele schroefveren en dempersCirca 160 km/h
CompressieverhoudingRemmen voor0 - 100 km/h
7,8 : 1SchijvenOnbekend, niet getest.
Brandstof voorzieningRemmen achterVerbruik
2 enkele SU - carburateurSchijven19,4 liter / 100 km.
VermogenKoppel
175 pk bij 4250 tpm309 Nm bij 3000 tpm